Káva 3 v 1! Aneb 3 kroky ke skvělé kávě v 1 článku

Pokud jste milovníci dobré kávy stejně jako my, zbystřete. Vychutnat si svou každodenní chvilku pohody totiž můžete i bez zbytečných obalů. V článku se dozvíte, jak to zařídit ve 3 jednoduchých krocích.

1. krok – mlýnek podle vašeho gusta

Existují ruční mlýnky hranaté, kulaté, vysoké a malé, mají kovový strojek či keramický mlecí kámen. Vyberte si takový, který vám dobře padne do ruky. Na mlýnku nešetřete, pokud ho budete používat každý den, dostane zabrat, a tak musí být kvalitní!

Vůně čerstvě namleté kávy vás po ránu příjemně naladí, ještě předtím než si ji vychutnáte z oblíbeného hrnečku. Mletí kávy je součástí rituálu, který si zamilujete. Ať už o samotě nebo s rodinou a přáteli: “Kdo si dá kávu? Já jí namelu!”

Můžete samozřejmě zvážit i elektrický mlýnek, ale pamatujte na to, že do stanu si ho nevezmete a dělá docela rámus.  

2. krok – je libo moka konvičku, dripper či french press?

Příprava kávy se dá dělat různými způsoby. Jedním z nich je moka konvička, která se vyrábí v několika velikostech. Do její spodní části se dá voda a do druhé, vrchní káva. Konvičku dáte na plotnu a když přijde voda k varu, dostane se do horní “kávové” komory a káva je hotová!

Naše účastnice Zero Waste workshopu Marta nám napsala, že k Vánocům obdarovala svého manžela právě moka konvičkou. Musel si na ní chvíli zvykat, ale nakonec jí vzal na milost. Největší radost jsem měla po jeho přiznání, když dorazil od příbuzných, kde mu káva z kávovaru na kapsle už nechutnala, a řekl, že z Moka konvičky je o třídu chutnější!

Dripper je obdoba překapávané kávy. Ten je vhodný, když si v domácnosti připravuje kávu jen jeden člověk. Je to porcelánový trychtýřek, který nasadíte na hrneček. Do dripperu se musí dokupovat papírové filtry a příprava je následující:

  • horkou vodou propláchnete trychtýřek v dripperu
  • nasypete čerstvě namletou kávu
  • dripper nasadíte na hrneček
  • a znova nalijete horkou vodu – tolik, jak moc silnou či slabou máte kávu rádi

Filtr s kávovou sedlinou můžete bez problému zkompostovat. Jednou za čas vám tedy zbude akorát malý plastový obal od filtrů, který bez problému zrecyklujete. Je to velmi efektivní a na úklid nenáročná příprava!

Konvička s názvem French press se hodí pro přípravu více káv najednou, ale prodávají se i malé konvičky na jednu či dvě kávy. Kávu si namelete na jemno a vsypete ji do konvičky. Pak už jen zalijete horkou vodou a stlačíte sítko až na dno konvičky. Nevýhodou je čištění sítka, které nemusí každému vyhovovat. My French press používáme jen když máme návštěvu a potřebujeme udělat víc káv najednou, a nebo si u dlouhé nedělní snídaně chceme kávu dolévat.

3. krok – káva, jakou máte nejraději

Pokud jste nováčky na poli čerstvé kávy, chvíli vám potrvá, než si vyberete kávu, která vám bude vyhovovat. Někdo má raději spíš kyselou chuť, někdo fandí té hořké. Nakupovat kávu bez obalu můžete:

  • v Praze v Bezobalu – tři druhy kávy z nichž jedna je určená spíš pro filtry a dvě spíše pro espreso
  • v Brně v Bezobalovém obchodě – 100% Arabika z Mexika a k dispozici mlýnek, ve kterém si můžete kávu namlet domů
  • ve Zlíně v Potravinách bez obalu – fairtrade káva z Etiopie (zaručen původ a férové peníze pro pěstitele) v BIO kvalitě, je pražená v ČR v pražírně Fair & BIO

Dále se můžete pokusit ve vašem bydlišti přesvědčit prodejce kávy a čaje, aby vám kávu dali do vaší nádobky. Velmi často se jim do toho však nechce a mají své interní předpisy o tom, že to nesmějí dělat. A tak se můžete stát, že nepochodíte. Každopádně kdo nic nezkusí, nic nezíská. :)

Moje nejoblíbenější káva je z Tchiba, kde nákup do vlastních nádob bohužel odmítají. Naštěstí jsou však “zelení” jinak. Mají papírové sáčky, které zavírají drátovou sponkou. Tu si pro příště můžete vzít s sebou a poprosit je, jestli by pro zavření sáčku mohli použít tu, kterou už máte. Po výborné Fair Trade kávě s certifikací ochrany deštných pralesů vám tak zbude pouze papírový pytlíček, který jednou za čas zrecyklujete.

Jestli si berete kávu rádi s sebou do práce či do školy, pořiďte si svůj vlastní termo hrnek. Našeho srdce šampion je tento rozkošný skleněný elegán od značky Joco a seženete ho TADY.

Jakou kávu a její přípravu máte nejraději vy?

Majda

Fotky: vlastní a z volných zdrojů

Majda má ráda kreativní řešení, propojování souvislostí a smysl pro detail. Má neodolatelnou touhu zanechat pozitivní vliv na své okolí. Věnuje se studiu Sociální a kulturní ekologie a vede eko rubriky v časopisech Krásný venkov a Nové proměny bydlení. Ve volném čase bylinkaří a pěstuje na balkóně cuketky.

Život zero waste se snaží žít především proto, že když si jednou usmyslí, že je něco správně, už to není schopná ignorovat. Majda je lektorkou workshopů v Praze a okolí a velkou podporou projektu Love Your Home.
Komentáře
  1. Martina napsal:

    Dobré ráno, já si kávu překapávám. Zrušila jsem ale úplně filtry a používám jen jedno velmi jemné sítko. Káva sice není úplně 100% čistá, ale malinko sedliny mi nevadí. Oblíbenou kávu mám z Lidlu. Prodává se v plechových dózách. Dózy mají krásně hladký okraj (nejsou vůbec ostré) a mají plastové víčko. Nevyhodila jsem ani jednu – všechny jsem přetvořila na originální dárek – dózy na malé poklady pro děti. Lze použít látku, papír, fotografie, samolepky a hlavně oblíbené dětské motivy. Všechny měly úspěch – děti jsou nadšené, neboť dózy jsou dělané každému „na tělo“ a stejnou takovou nikdo na světě nemá :-).

    • Marti napsal:

      Hezký den, Marťo, díky za milý komentář. Je skvělé, že se u vás dózy vždycky udají a mají z nich ostatní radost :). Potom co jsme článek publikovaly, nám jedna čtenářka poslala tip na látkový filtr, tak jsem hnedka jeden Majdě ušila a teď prochází ostrým testováním. Když se ověří, přidáme ho i do článku, nebo napíšeme návod, jak na něj. :) Mějte se krásně, zdraví Marti

  2. Majda napsal:

    Filtr funguje skvěle! Časem se prověří, jestli je používání funkční a příjemný :-) Ale myslím, že jo. Dam echo!

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *