Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové – recenze

Knížky miluju, už jich zdaleka ale nemám plnou knihovnu a místo toho, aby mi doma ležely ladem, raději je posílám dál do oběhu. Nechávám si jen takové, ze kterých pravidelně čerpám inspiraci, hlavně jsou to kuchařky nebo tvořivky.

Když mi přišla pozvánka na představení knižních novinek od nakladatelství Smartpress, mezi nimiž byla právě i Recyklovaná kuchařka, na kterou jsem se moc těšila, místo potvrzení účasti (protože to mám do Prahy kapánek z ruky) jsme se domluvili alespoň na recenzování. Z balíčku, který mi poslali do Belgie, jsem měla opravdovou radost. O dalších knížkách, které jsem si vybrala k recenzování se dozvíte příští rok. Doufám, že se vám tento nový obsah bude líbit :).

O kuchařce

V knize se můžete těšit na 40 hlavních, velkých receptů, které jsou seřazené podle skupin ingrediencí (např. rýže, luštěniny & zrniny, chléb & pečivo, mléko & mléčné výrobky, …). Každá kapitola v sobě ukrývá i praktické tipy k uchovávání a vhodnému využití zbytků nebo podrobnější a zajímavý popis ingrediencí.

Podle názvu knihy by se mohlo zdát, že se autorka bude zabývat jen recyklací jídel, aby se předcházelo jeho plýtvání. Velice mile mě ale překvapilo, že je kniha protkaná i recyklací “nemateriální roviny” – uvádí dávno vynalezené postupy, triky a možnosti, které se často schovaly pod nánosem času. Tyhle totiž taky stojí za to oprášit a znovu je přinést do našich kuchyní.

“Až 40 % vyprodukovaných potravin se nezužitkovává a prostě se vyhodí, a to většinou už v domácnostech. Ani my nejsme výjimkou – na každého z nás připadá ročně až 180 kg vyhozených potravin!”

V závěru knihy je i pěkně zpracovaných několik desater k chytrému nakupování, vaření a šetření vodou.

Co se mi na ni líbí nejvíc

Jde vidět, že je autorka zkušenou hospodyňkou a tipy nebo přístupy pro vedení domácnosti a vlastní kuchyně má zažité a léty prověřené. Trefně vypíchla problémy doby. Například u kapitoly – rýže, luštěniny a zrniny uhodila hřebíček do hlavičky tím, že jsou v dnešní době populární různé plodiny, kterými si zaplníme spíž, ale dost často s nimi dále nepracujeme, jen nám tak tak leží a zabírají místo.

Tohle se mi stalo několikrát, když jsem v bezobalu koupila novou ingredienci a pak pozapomněla, co s ní bylo plánované. Zařazování nových ingrediencí do jídelníčku je nový návyk, který chce čas

Kuchařka mě samotnou inspirovala k tomu, abych efektivněji využívala čas v kuchyni. Například když vařím čočku do salátu, můžu jí udělat víc a mám tak zároveň hotovou ingredienci na další jídlo, v tomto případě na pomazánku. Pomalu se učím skládat jídelníček naší rodiny tak, aby jídla na sebe chytře navazovala, stálo mě to méně úsilí, energie i špinavého nádobí.

“Je nejvyšší čas začít si vážit jídla. Objevujte ho a využívejte naplno a beze zbytku!”

Recept, který se vám bude hodit nejen po Vánocích

Žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou

Tenhle kříženec mezi staro-rakousko-uherskou žemlovkou a staročeskými chudými rytíři pochází z Alsaska-Lotrinska, regionu, v jehož kuchyni se snoubí francouzský šmrnc s německou bytelností. Neodolatelné spojení, především u sporáku. Bettelman, jak se tam dezertu říká, sice vznikl stylem z nouze ctnost, ale dnes (a v tomto neskromném provedení) patří k vyhledávaným lahůdkám i v samotné Paříži. Ideální je na něm nejen zužitkování zbylých surovin (nabízí se zejména povánoční čas), ale i to, že polovinu práce můžete udělat několik hodin až den předem. A že je název vlastně protimluv? Vážení, dnes jsou některé butikové chleby dražší než mandle a tabulka čokolády…

200 g staršího, nepříliš slaného kynutého pečiva, jako je veka, briošky, vánočka, velikonoční bochánek, loupáky, karlovarské rohlíky… » 30 g světlého přírodního cukru » 2 lžíce neslazeného kakaového prášku (holandského typu) » 1 velké vejce » 1 lžička přírodního vanilkového extraktu » pořádná špetka soli » 180 ml mléka » 70 g (kvalitní) čokolády, nasekané nahrubo » 50 g celých mandlí nebo ořechů, nasekaných nahrubo » trocha másla nebo oleje na vymazání formy

Recept a text pochází z Recyklované kuchařky Jitky Rákosníkové, Foto: Alena Hrbková

1} Pečivo rozkrájejte na kousky. V míse promíchejte cukr, kakao, vejce, vanilku a sůl. Vmíchejte mléko, přidejte kousky pečiva tak, aby byly pokryté, a pak nechte alespoň 1 hodinu (nebo přes noc) odpočívat v ledničce. Občas směs promíchejte. Pokud je pečivo hodně suché a vypadá, že dobře nenasákne, přilijte trochu mléka.

2} Troubu předehřejte na 180 °C a v konvici dejte vařit vodu. Vymažte čtyři formičky. Do poloviny je naplňte chlebovou směsí, posypte polovinou čokolády a mandlí a postup zopakujte. Formičky postavte do pekáče, do kterého se pohodlně vejdou. Do pekáče vlijte tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny výšky formiček. Betellmany pečte asi 20 až 25 minut a podávejte je teplé, ideálně s bobkem zakysané smetany anebo řeckého jogurtu na vyvážení jejich sladkosti. 

Komu kuchařku doporučuju?

Kuchařku určitě můžu doporučit všem, kdo hledají inspiraci na úsporné a přitom kvalitní jídlo. U nás doma se každý týden snažíme zařadit na jídelníček alespoň 1 nový recept. Chce to trochu plánování a přípravy, ale stojí to za to. I díky této kuchařce nás to ale stále baví.

Do kuchařky můžete nahlédnout na tomto odkaze. Stejný odkaz potom můžete poslat i v “mailu Ježíškovi” :)

Jaký je váš nejoblíbenější “úsporný” tip do kuchyně? Napište ho dolů do komentáře, věřím, že tu může vzniknout hezká soupiska, která se nám všem bude hodit.

Krásný den přeje

Marti ♥

Marti je zakladatelkou projektu Love Your Home. Napsala vlastní ebook: 7 kroků, jak začít s organizováním domácnosti a taky české poznámky ke knize Zero Waste Home od Bey Johnson – česky Domácnost bez odpadu . Na tato témata vede workshopy a když je zrovna v ČR tak i přednáší.

Marti vystudovala podnikovou ekonomiku a principy z managementu se snaží přenášet i do zdánlivě vzdáleného tématu jakým je domácnost. Baví ji minimalismus, miluje zjednodušování věcí a bábovku od maminky. Všechno, co ve svém životě dělá, se snaží dělat s láskou a úsměvem na tváři.
Komentáře
  1. Díky za recenzi! Přidám na svůj knižní wishlist :)

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.